.

Gepubliceerd op 27 augustus 2022 om 11:18

LEVEN ZONDER VERWACHTINGEN

Ik schrijf nu een van mijn eerste bloggen voor jullie. Mega spannend en totaal onverwachts. Ik ben geen schrijver, ik ben niet een verteller, ik luister graag. De verwachting die ik mijzelf opleg gaat over dat ik ook kan schrijven. De verwachting die ik van jullie heb is dat jullie het een fijn stuk zullen vinden.

Door deze verwachtingen te scheppen, is het gedoemd om te falen. Want stel dat het mij niet lukt om te schrijven en dat jullie mijn verhaal niet begrijpen, dus het niet goed vinden. Wat dan?

Welke verwachtingen schep jij van jezelf? Welke verwachting heb jij van anderen?

 

 

Wat is een verwachting?

Eerst is het handig om te weten wat een verwachting is. In feite is het een beeld of aanname dat je zelf gevormd hebt over hoe iets zou moeten verlopen. Verwachting heeft te maken met hoop dat het dan ook zo zal plaatsvinden.

Je verwachtingen zorgen ervoor dat je het leven steeds op één manier benadert, namelijk de manier die aansluit bij je verwachtingen.

Daar is niets mis mee (en al was dat het wel, achja..).

Toch is het interessant om je verwachtingen over je leven onder de loep te nemen. Op die manier ontdek je namelijk waar veel van je problemen vandaan komen. Laten we eens kijken hoe dat werkt.

 

 

Hoe zet ik mijn verwachting in.

Je bent onderweg naar huis, en je verwacht dat je huisgenoot de was heeft opgehangen en de vaatwasser heeft uitgeruimd. Je hebt een beeld voor ogen waarin dit is gebeurd. Wanneer je thuiskomt blijkt dat er helemaal niets is gebeurd. Je wordt boos, omdat je merkt dat de situatie zoals je deze aantreft niet aansluit bij je verwachting.

Je kunt naar huis reizen zonder verwachting. Je hebt totaal geen verwachtingen van wat er wel en niet gebeurt zou moeten zijn thuis. Je komt binnen, het huis is rommelig. Je wordt er niet direct blijer van, maar je had geen verwachting van de situatie. Dus er is geen reden om ruzie te maken.

Als iets anders uitpakt dan je verwachtte dan krijg je een klap te verwerken. Er ontstaat een reactie. Je voelt je naar aanleiding hiervan blij, boos, verdrietig, teleurgesteld, verbaasd of verrast. Dit is van toepassing op externe gebeurtenissen en andere mensen. Het is ook van toepassing op ons eigen gedrag.

Je verwacht van jezelf dat je vandaag lekker productief gaat zijn. Je blijkt niet aan je eigen verwachting te kunnen voldoen. Daarom heb je een hekel aan jezelf, aan je eigen gedrag. Je voelt je hierdoor (wellicht tijdelijk) minder goed over jezelf en zit dus minder goed in je vel. We hebben allemaal verwachtingen. En onze verwachtingen zorgen voor problemen. Ja, soms pakt het goed uit (als je verwachtingen worden overtroffen). Maar ook als je geen verwachtingen hebt kun je erg blij zijn met hoe een situatie uitpakt. Wanneer je geen verwachtingen hebt voorkom je dus problemen terwijl je nog steeds kunt profiteren van de voordelen.

 

Makkelijker gezegd, dan gedaan!

 

“oke, alsof het zo simpel is om geen verwachtingen te hebben.” Nee, dat is het niet. Verwachtingen dragen we al heel lang met ons mee, en zullen dieper verborgen liggen in je systeem dan je denkt. Vooral als het gaat om verwachtingen die in onze vroege kindertijd zijn gevormd: toen hadden we alleen nog maar een impliciet geheugen, zonder woorden.

Vroeg ontstane verwachtingspatronen kunnen zó verankerd zijn geraakt, dat het automatische aannames zijn geworden over jezelf en de wereld. Vaak zonder dat je het doorhebt kunnen ze veel invloed op je leven hebben. Dat werkt via het psychologische mechanisme van de self-fullfilling prophecy: je gaat je gedragen naar je eigen voorspelling van hoe iets zal verlopen, waardoor je zelf in de hand werkt dat het precies loopt zoals je had verwacht.

Maar je kunt ergens beginnen en er zo steeds beter in worden. Het loslaten van je verwachtingen over jezelf en de wereld om je heen voelt ontzettend lekker. Je zult al snel proeven van de voordelen en het hierdoor vaker doen.

 

IK GA ERVOOR! 

Oké, laten we aan de slag gaan. Hoe leef je zonder verwachtingen? Hier enkele ideeën:

leef in het hier en nu ; Weet dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Train jezelf om vaker in het hier en nu te leven. Zodra je weet dat je je prima kunt vermaken in je eentje, zonder spullen, zonder toestanden, kun je met meer vertrouwen leven zonder verwachtingen.

loslaten ; Je kunt doelen hebben en toch leven met minder verwachtingen. Minder verwachtingen betekent niet geen verwachtingen. Vaak dient het leven oplossingen aan die je nooit had verwacht!

meten is weten ; Je zal moeten weten wat de ander verwacht. Je zal moeten nagaan of jij deze verwachtingen kunt waarmaken. En andersom. Door jouw wensen en verwachtingen te bespreken maakt het dat de ander aan jou verwachting zal kunnen voldoen, niemand zal jouw gedachtes kunnen ruiken.

evalueer ;  Ben je boos (geweest)? Evalueer dan eens waarom je precies boos bent. Wat irriteert je? Heeft het te maken met verwachtingen die niet waar worden gemaakt? Waren deze verwachtingen realistisch? Zou je ze kunnen laten vallen?

Ik verwacht dat je dat kunt. Nee, ik verwacht het niet. Of… nou dit wordt te ingewikkeld.

 

Succes.

 

Liefs Kelly

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.