Onzekerheid

Er komen in mijn praktijk een hoop tieners die zich erg onzeker voelen. In eerste instantie omdat ze erg opzoek zijn naar "wie ben ik". Mijn eerste stap is dan om ze te vertellen dat onzekerheid helemaal geen gevoel is. Onzekerheid geen gevoel?! Nope.

Onzekerheid is geen gevoel

Onzekerheid kan twee dingen betekenen: 1: je bent bang om iets niet te kunnen 2: je bent niet bang maar twijfelt over wat te doen. Soms zit er dus een gevoel van bang onder onzekerheid maar in veel van de situaties waarbij volwassenen en kinderen het over onzekerheid hebben, gaat het dus eigenlijk om twijfel. Twijfelen doe je met je hoofd en twijfels zitten in je gedachten. En die twijfels kan je hartstikke goed oplossen!

Gevoel van bang

Kinderen die een gevoel van onzekerheid ervaren (wat dus eigenlijk een gevoel van bang is) voelen zich vaak zo omdat ze de vaardigheden voor een specifieke activiteit nog niet hebben. Eén van de dingen waar ik mee aan de slag ga, is observeren; kijk eens goed hoe vrienden en klasgenoten het doen. Stap voor stap. Want observeren is toch wel één van de slimste manieren om te leren. Afkijken. De dingen die jij spannend / moeilijk / raar vindt eerst eens bij iemand zien. En het dan in de veiligheid van ons traject van coaching nadoen. En voor je het weet, zegt ook jouw onzekere tiener luid en duidelijk de kassajongen gedag of steekt zijn vinger op in de klas.

Twijfelgedachten oplossen

Sommige kinderen twijfelen zo vaak en veel dat ze er last van hebben. Kan jouw kind wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van al die twijfelgedachten…? Ik begeleid jullie naar dichterbij het échte gevoel – wat onder de onzekerheid zit – en daarmee dichter naar een oplossing. Ik leer jou als ouder om slimme vragen aan je kind te stellen waardoor je ook thuis korte metten maakt met de twijfelgedachten.

 

Is het aanpakken van het gevoel van angst en twijfelgedachten wat jullie nodig hebben om de onzekerheid van je kind op te lossen? Neem contact met me op, dan maken we werk van meer en meer blije interactie tussen jou en je kind.

Zou je eerst zelf nog wat willen proberen…? Dan help ik jullie graag op weg met mijn 5 meest effectieve oefeningen voor meer zelfvertrouwen voor thuis: Boost het puberzelfvertrouwen