Zelfvertrouwen

Zo’n beetje alle ouders die bij mij komen, gunnen hun kind een hele hoop extra zelfvertrouwen. Logisch want met een gezonde dosis vertrouwen in jezelf wordt je leven een stuk fijner. En andersom levert te weinig zelfvertrouwen een hoop problemen op. Denk aan vaak verdrietig of boos zijn, veel piekeren, geen nieuwe dingen proberen, weinig zelfstandig zijn, complimentjes echt nodig hebben om iets gedaan te krijgen.

Zelfvertrouwen bij kinderen vergroten

Zelfvertrouwen klinkt soms als een grote geheimzinnige black box waar je als ouder van buitenaf weinig invloed op hebt. Niks is minder waar! Zelfvertrouwen groeit juist vrij gemakkelijk. Hoe?

 

  • Zelf problemen oplossen… dat is precies datgene waar zelfvertrouwen van groeit;
    Welke dingen los jij als ouder voor je kind op die ie ook zelf kan…? Waarin heeft ie het echt nog nodig dat jij over een schouder meekijkt, en in welke dagelijkse situaties kan jij je kind wat meer loslaten?
  • De valkuil van complimenten geven… stap er niet in;
    Complimenten van ouders aan kinderen over hun tekenwerk, schoolwerk of dat ze zo lief spelen met hun vriendjes zijn goedbedoeld maar niet helpend voor het zelfvertrouwen. Elke keer dat jij je kind op deze manier complimenten geeft, beoordeel jij je kind en wordt het gevoel van zelfverzekerdheid van je kind afhankelijk van jou en je complimenten. En dat gevoel werkt heel anders: dat komt van binnenuit.
  • Het kennen van jezelf is van essentieel belang...  weten wat je capaciteiten zijn; Stel je voor dat de uitdagingen die je kind tegenkomt, een jungle zijn. En je puber worstelt, voelt zich onzeker en kwetsbaar, alsof het zonder zelfvertrouwen naakt ronddwaalt. Je zou kunnen denken: wie stuurt er nu iemand naakt de jungle in? Dat is inderdaad ondenkbaar! Naakt de jungle in gaan is gevaarlijk. Je zou er misschien wel nooit meer uitkomen. Daarom is het belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van hun kwaliteiten en hoe ze die kunnen benutten. Moedig zijn, ontdekken, experimenteren, veerkracht tonen. Deze kwaliteiten van jezelf kennen is essentieel, want daarmee kun je al je problemen oplossen!