Agressie

Ik vraag ernaar in ieder oudergesprek dat ik in mijn trajecten als jongerencoach voer: agressie bij kinderen. En vaak is het voor ouders de allereerste keer dat ze er eerlijk over zijn. De eerste keer dat ze vertellen over hoe erg het echt is. Over de wanhoop en de machteloosheid. Hoe ze alles geprobeerd hebben en de agressie en het geweld alleen maar erger worden. Geweld in gezinnen, zo denken heel veel ouders, dat is toch iets wat je op televisie bij Dr Phil ziet en wat je leest in krantenartikelen over multiprobleemgezinnen…? En dat terwijl heel veel kinderen agressief gedrag laten zien.

Het proces van escalatie, dat leidt tot agressie bij kinderen

Er zijn twee vormen van escalatie: symmetrische escalatie en complementaire escalatie. Symmetrische escalatie houdt in dat jij en je kind elkaars boosheid versterken. Het zijn de situaties waarin je van het ene verwijt in het andere terecht komt en dat op den duur niemand meer weet waar het het conflict nu eigenlijk over ging. Complementaire escalatie betekent dat de dreigementen van je kind ervoor zorgen dat jij de strijd opgeeft. Helaas werkt het niet zo: de eisen en dreigementen en agressie bij kinderen zullen hierdoor alleen nog erger worden. 

Het patroon van agressie doorbreken met liefdevol geweldloos verzet

Je agressieve kind weet inmiddels perfect hoe hij met een razende ouder moet omgaan. Maar hoe zit dat met een rustige liefdevolle vastbesloten ouder die zich geweldloos verzet? Ik voorspel dat ie zich daar geen houding mee weet. Dat kan ‘m een nog machtelozer gevoel geven en tegelijkertijd doorbreek je precies hier het patroon. Geweldloos verzet in het kort: een combinatie van vastberaden verzet – zonder dreigen en straffen – en positieve aanwezigheid – zonder toegeven. 

 

Hoe vaker het jou als ouder lukt om geweldloos te reageren op het geweld van je kind, hoe sneller er een einde komt aan de agressiviteit. Denk je maar eens in: hoeveel gemakkelijker is het om iemand aan te vallen die met hun vuisten zwaaien en schreeuwen, dan iemand die rustig zit?!

 

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij de agressie van je kind? Wil je de ins en outs van geweldloos verzet leren? Zodat je weer vanuit liefde en verbinding op je kind kan reageren? Ik help je graag in een één op één traject.