Ruzies

Ruzie, ruzie en nog eens ruzie. Naast ouder ben je nu dus ook… politie agent. Ruzies tussen broers & zussen… daar heb je helemaal geen zin in, toch? Jij wil dat er rust is in huis. 

Alle jongeren maken ruzies

Maken jouw kinderen ruzie? Gefeliciteerd! Je hebt een heel normaal kind! Door ruzie te maken leert je kind continu bij. Over zichzelf, over anderen. Ruzie is de brug tussen mensen die elkaar nog niet maar wel willen begrijpen. Want als die wens er niet is, waarom zou je dan ruzie maken…

Ruzies tussen broers & zussen is contact zoeken

Als je kind ruzie maakt met broers & zussen, dan is het eigenlijk bezig om contact te zoeken met de ander. Ik geef toe: het is een nogal vervelende en onhandige manier met het schreeuwen van scheldwoorden, het stuk maken van dingen of heel hard gooien met spullen. Ruziemaken kan je zien als een luie vorm van om hulp vragen. Je kind hoopt dat doordat ie ruzie maakt, die ander hem gaat geven wat hij nodig heeft: contact, luisteren, praten, vragen stellen, belangstelling tonen enzovoorts. 

ruzies tussen broers & zussen

Voor de meeste kinderen is ruziemaken dus een manier om contact te leggen. Een vervelende manier. Dus hoe zou het zijn als je op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden van contact leggen…? Een manier die de sfeer in huis en tussen jullie als huisgenoten verbeterd in plaats van verslechterd. Die zorgt voor de door jou zo verlangde rust in huis. 

Stappenplan voor rust in huis

Ik help je van het patroon van ruzies en politieagent spelen af. We maken onder andere een stappenplan met een heel klein aantal essentiële en hele praktische huisregels. 

Denk je nu, maar hoe dan…?

Lees je dit en denk je ‘ja Kel klinkt logisch, maar hoe dan…?’ Snap ik. Het is nogal een andere manier van omgaan met ruzies in huis. Ik weet zeker dat ik een antwoord heb op al je vervolgvragen over ruzies & huisregels en bied mijn meedenkkracht graag aan. Voel je welkom!