Zelfbepalendgedrag

Stel je voor dat je als ouder merkt dat je tienerzoon, steeds vaker zijn eigen beslissingen begint te nemen. Hij kiest bijvoorbeeld zijn eigen kledingstijl, maakt zijn eigen plannen met vrienden en heeft zijn eigen ideeën over wat hij wil doen na zijn middelbare school. Als ouder vind je het soms lastig om te zien dat je puber zich meer onafhankelijk begint te gedragen. Je bent misschien gewend om betrokken te zijn bij zijn keuzes en voelt je nu soms overbodig of onzeker over hoe je het beste kunt ondersteunen.

 

Als ouder is het belangrijk om te onthouden dat het ontwikkelen van zelfbepalendgedrag bij tieners een natuurlijk onderdeel is van hun groei naar volwassenheid. Hoewel het soms moeilijk kan zijn om de controle los te laten, is het essentieel om jouw puber de ruimte te geven om zijn eigen beslissingen te nemen, fouten te maken en daarvan te leren. Op die manier kan hij vertrouwen opbouwen in zijn eigen capaciteiten en een sterke basis leggen voor zelfstandigheid en succes in de toekomst.

Grensoverschrijdend

Een situatie waarin zelfbepalendgedrag kan leiden tot grensoverschrijding waarbij jouw kind begint te bepalen zonder rekening te houden met de bestaande regels en afspraken binnen het gezin. Regels negeert en denkt dat deze niet meer op hen van toepassing zijn.

Is als ouder erg frustrerend. Je begrijpt dat ze meer autonomie willen, maar je vindt het belangrijk dat ze nog steeds verantwoordelijkheid nemen voor hun acties en rekening houdt met de grenzen die binnen het gezin zijn gesteld.

 

In deze situatie is het belangrijk om jouw kind in gesprek te gaan en haar te laten zien dat zelfbepalendgedrag gepaard moet gaan met verantwoordelijkheid en respect voor de regels van het gezin. Je kunt hen aanmoedigen om hun standpunten en wensen te uiten, maar ook benadrukken dat het naleven van de huisregels essentieel is voor een harmonieuze samenleving binnen het gezin. Door openlijk te communiceren en compromissen te sluiten, kunnen jullie samen een evenwicht vinden tussen de tieners behoefte aan autonomie en de noodzaak om de huisregels te respecteren.

 

Gaat het allemaal niet van zelf ?  Ik weet zeker dat ik een antwoord heb op al je vervolgvragen over dit gedrag en bied mijn meedenkkracht graag aan. Voel je welkom!