Angst

"Ik durf het niet" of "Ik kan het niet." Deze zinnen klinken vaak door de gangen van het leven van tieners. Voor volwassenen kan het moeilijk zijn om de angst van jongeren serieus te nemen, vooral wanneer ze al als 'groot' worden beschouwd. Maar juist in deze levensfase zijn angsten heel normaal. Tieners maken enorme ontwikkelingen door, zowel in de pre-puberale fase (van 10 tot 12 jaar) als tijdens de puberteit, en angst kan daar een natuurlijk gevolg van zijn. Ze kunnen zich onzeker voelen en bang worden voor dingen waar ze eerder niet bang voor waren. Het is normaal dat tieners aarzelen en dingen spannend vinden, maar het is belangrijk dat ze niet worden belemmerd door hun angst.

 

Tijdens de pre-puberale fase tussen 10 en 12 jaar kunnen kinderen intense angsten ervaren. Als pubercoach hoor ik constant uitspraken als "dat kan ik niet." In zo'n situatie is het verleidelijk om te zeggen: "Natuurlijk kun je dat wel!" Maar het is belangrijker dat tieners zelf gaan geloven dat ze het kunnen. Dit begint met het aanmoedigen van hun eigen zelfvertrouwen.

Begrijpen wat de functie van bang is

Het is essentieel om te begrijpen waarom angst functioneert zoals het doet. Tieners zijn bezig om hun wereld te verkennen en hebben tegelijkertijd behoefte aan ondersteuning om zich veilig te voelen. In mijn werk als pubercoach onderzoek ik met tieners welke emoties ze ervaren en waar die vandaan komen. We kijken naar de functie van angst en bespreken of het normaal is om je angstig te voelen.

 

Er zijn verschillende manieren om met angst om te gaan. Een optie is om er niets mee te doen, maar we kunnen ook oefenen om de angst toe te laten en er vervolgens mee om te gaan. Samen zoeken we naar hulpmiddelen die kunnen helpen om met angst om te gaan, zodat tieners zich weer rustig en ontspannen kunnen voelen. Of het nu gaat om rustig ademen op een fijne plek of om de techniek van 'doe eens gek & shake it out', het belangrijkste is om het lichaam te gebruiken als een manier om spanning en angst los te laten.