PRATEN MET JE PUBER - 7 TIPS OM MET JE PUBER IN GESPREK TE KOMEN EN TE BLIJVEN

Gepubliceerd op 30 september 2023 om 17:33

Een waardevol gesprek voeren met je puber kan soms voelen als een ware uitdaging. Je herkent het vast wel: je kind lijkt geen zin te hebben om te praten en begint al te zuchten voordat je überhaupt je vraag hebt gesteld. Of nog uitdagender, sinds de puberteit reageert het enkel met oneliners als 'gaat wel' en 'weet ik niet'. En toch zijn er belangrijke onderwerpen die besproken moeten worden: uitgaan, drank en drugs, het gebruik van smartphones of gamegedrag, seksualiteit, schoolprestaties, en de verdeling van taken in huis. In dit artikel delen we niet alleen enkele algemene tips om het gesprek aan te gaan met je puber, maar we gaan ook dieper in op de essentie van elke tip.

Tip 1: Toon oprechte belangstelling

Een goede basis leggen voor positieve communicatie met je puber begint met het tonen van oprechte interesse in zijn of haar verhaal. Het lijkt misschien simpel, maar in de praktijk kan dit behoorlijk complex zijn. Hoe vaak stel je je kind een vraag terwijl je eigenlijk met iets anders bezig bent? Het is cruciaal om echt aandachtig te luisteren, zonder in de valkuilen van oordelen, preken of directe oplossingen te trappen. Luisteren is bij pubers minstens zo belangrijk als praten. En onthoud, niet alles hoeft gedeeld te worden. Sommige zaken zijn nu eenmaal meer geschikt om met leeftijdsgenoten te bespreken.

Tip 2: Kies het juiste moment

Niet alleen jij moet openstaan voor een gesprek, maar ook je kind moet in de juiste mindset zijn. Respecteer de signalen die je puber geeft, zoals vermoeidheid na een avond stappen of na een lange schooldag. Communiceer duidelijk dat het gesprek later plaatsvindt, zelfs als je kind op dat moment niet wil praten. Realiseer je ook dat de beste gesprekken vaak ontstaan tijdens dagelijkse bezigheden. Probeer dus vaak thuis te zijn en deze momenten te benutten. Gebruik ook aanknopingspunten in het dagelijks leven, zoals een scène in een serie, een schoolincident, of een krantenartikel, om gesprekken te starten.

Tip 3: Let op je gesprekstechnieken

Een volgende stap in de communicatie met je puber is ervoor zorgen dat het gesprek niet een monoloog wordt maar een dialoog blijft. Het stellen van de juiste vragen is hierbij cruciaal. Open vragen, zoals 'hoe was dat voor jou?', kunnen verrassende antwoorden opleveren en je meer inzicht geven in de belevingswereld van je puber. Het vermijden van invullen wat je kind zou voelen of denken, is essentieel om de verbinding niet te verliezen. Let ook op het aantal vragen dat je stelt; een gesprek moet geen verhoor worden. Bespreek één onderwerp per keer om de focus te behouden.

Tip 4: Zorg dat je puber zich veilig voelt om te vertellen

Een cruciale factor voor open communicatie met je puber is ervoor te zorgen dat hij of zij zich veilig voelt om alles te delen. Vaak verlopen gesprekken over gevoelige thema's stroef omdat je puber bang is voor jouw oordeel. Probeer zo neutraal mogelijk te reageren, zelfs als je duidelijke meningen hebt. Onthoud dat je het gedrag van je kind afkeurt, niet de persoon. Hierdoor behoud je een open communicatie, zelfs over moeilijke onderwerpen.

Tip 5: Geef je kind de ruimte om fouten te maken en op te lossen

In lijn met de vorige tip is het van belang dat je je puber de ruimte geeft om fouten te maken, hiervan te leren en ze zelf op te lossen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van verantwoordelijkheidsgevoel. Neem de ideeën van je kind serieus, ook al twijfel je eraan. Het helpt je puber te groeien en te leren. Kijk samen naar de haalbaarheid van verschillende ideeën en laat je puber zelf ervaren wat wel en niet werkt.

Tip 6: Gun jezelf en je puber een time-out

Soms lopen emoties hoog op, waardoor het lastig is onbevooroordeeld naar je puber te luisteren. Het is prima om een time-out in te lassen en later terug te komen op het gesprek. Dit biedt ruimte om na te denken en kan leiden tot nieuwe inzichten voor beide partijen. In sommige gevallen kan het zelfs helpen om gedachten op papier te zetten voordat je ze deelt, wat de kans op een constructiever gesprek vergroot.

Tip 7: Hou het positief

Wanneer de communicatie met je puber moeizaam verloopt, loop je het risico van een negatieve spiraal waarin de afstand tussen jullie alleen maar groter wordt. Probeer dit te voorkomen door niet elk gedrag van je kind persoonlijk op te vatten. Pubers worstelen vaak met zichzelf en uiten dit op hun ouders. Blijf positief en realiseer je dat je kind misschien wel meer hoort dan het laat merken. Blijf complimenten geven voor positieve acties, hoe klein ook. Zelfs als je het niet eens bent, toon je waardering voor het feit dat je kind zijn of haar gedachten deelt.

Wil je meer leren over het ondersteunen van je kind bij het ontdekken van zijn of haar identiteit en het versterken van zelfvertrouwen, motivatie en identiteit? Neem dan een kijkje bij mijn online cursus voor ouders: "PUBERWIJS".

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.